Kalender

October 2018
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Høringsuttalelse Taraldrud PDF Skriv ut E-post

 2/12-2016

Bærekraftig Follo leverer sin høringsuttalelse gjeldende Politiets beredskapssenter på Taraldrud

Taraldsrud

Høringsuttalelsen

 
Nytt styre valgt på årsmøte 7/4-2016 PDF Skriv ut E-post

styretbkfRedningsaksjonen for FNF Bærekraftig Follo ga resultater i en ny ledertroika. Nils Thorsen, leder (FNF Vestby), Øystein Giertsen, sekretær (Frognmarkas Venner) og Erling Bjarkø, kasserer (Naturvernforbundet Oppegård). Hovedfokus i tiden frem til et funksjonelt arbeidsutvalg er på plass, blir jobben mot en juridisk bindende markagrense for Follomarka. Arbeisdokumenter vil bli lagt ut fortløpende under "Markagrenser og rapporter"

Kommunene jobber nå med friluftsmeldinger og den nasjonale kartleggingen/verdisettingen av natur- og friluftsområder. Her bidrar FNF Bærekraftig Follo gjennom tilsluttede foreninger og lokale lag. Arbeidsdokumenter og sluttdokumenter fra dette arbeidet legger vi også ut under "Markagrenser og rapporter".

 
Heldagstur til Håøya naturreservat, lørdag 12. september 2015 PDF Skriv ut E-post

HyaNå kan du bli med på guidet tur over Håøya i Frogn. Opplev historien, naturen og mat produsert på denne fantastiske øya.

Hvor og hva: Vi skal gå over hele søndre del av Håøya, med start fra Ormeleina. Her vil vi gå oppover den fantastiske sikksakkveien med mange fine utsiktspunkter, forbi flere gamle store historiske forsvarsanlegg, og til øyas høyeste punkt Varden på 230 m. Videre ned til midtøya, med mange bygninger av historisk verdi fra 1900-tallet. Under hele turen vil vi oppleve svært varierte naturtyper, og forstå hvorfor denne delen av øya er vernet. Vi skal også besøke øyas spennende nyskaping, Håøya Naturverksted, hvor vi får en enkel bevertning.

 

På grunn av båttransport og bevertning, er turen avhengig av påmelding innen 1. september (e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen )

Les mer …
 
Vårblomstringstur Svartskog PDF Skriv ut E-post

Anemone nemorosa_Geir_Arne_Evje_lite

Lørdag 25. april 2015

Oppmøte kl. 11.15 ved Oppegård kirke på Svartskog. Deltagere uten bil tar tog fra Oslo S kl. 10.35 til Kolbotn kl. 10.52, eller fra Ski kl. 10.43 til Kolbotn kl. 10.58. Disse togene stopper på alle stasjoner underveis. Kontakt Erling Bjarkø, tlf 916 53 772, for henting på Kolbotn stasjon.

Ekskursjonen går ned lia til Bunnefjorden, langs Bunnefjorden og tilbake til Oppegård kirke. Ta med niste og drikke til matpausen.

Turen er et samarbeid mellom Naturvernforbundet i Oppegård, Bærekraftig Follo og Østlandsavdelingen i Norsk Botanisk Forening.

Foto: Geir Arne Evje

 
Tur til Gaupesteinmarka PDF Skriv ut E-post

Eventyrskog maurtue portrettFra Granerud til Gaupesteinen og Gaupesteingrana

Søndag 28. september 2014

Frammøte på Granerud kl 11:00. Granerud er i Kråkstad, avkjøring fra Tomterveien. En rundtur på 4-5 timer som går til Gaupesteinen og Gaupesteingrana, den største grana i Østfold. En lengre rast ved Gaupesteinen. Turen går på sti, som er relativt kupert. Solid fottøy og klær etter dagens vær. Ta med mat og drikke. Dessverre ingen kollektivtransport til Granerud. Det oppfordres til å kjøre flere sammen.

Påmelding til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen eller på telefon 2238 3520. Si fra om du stiller med bil ved påmelding.


Turleder: Stein Kr. Martinsen, Naturvernforbundets i Ski. Tlf . 93081173

 
Grøntkveld PDF Skriv ut E-post

lvetannI samarbeid med Follo sopp- og nyttevekst-forening inviterer vi til grøntkveld på Waldemarhøy, Ski mandag 5. mai kl.18.00-21.00.

Etter en runde i det grønne, vil Inger-Lise Østmoe, kjent fra tv, grunnlegger av Norsopp og forfatter av «Matsprell i naturens verden» holde foredraget:"Blomstrende nytelser, smakfulle trær og ugress til begjær".

Det blir enkel servering og tid til en hyggelig prat. Ta med penger hvis du vil være med på utlodning.

Velkommen!

 
Premieutdeling på Norsk naturfotofestival PDF Skriv ut E-post

vinner Dalstunet_barnehageSøndag 23. mars ble resultatene av fotokonkurransen annonsert på Norsk naturfotofestival. 

De premierte bildene ble sett av mange under festivalen. Bildene fikk en fin plassering på Rådhuset, sammen med utstillingen til Pål Hermanssen og bildene i ØBs fotokonkurranse.

Klikk her for oversikt over premiene og selve bildene!


 
Naturfotokonkurranse PDF Skriv ut E-post

Bærekraftig Follo har gleden av å invitere til den store fotokonkurransen "Natur og naturopplevelser i Follo" - en konkurranse for alle som har et forhold til naturen rundt oss.

 

Les mer …
 
Samordnet areal- og transportplan PDF Skriv ut E-post

Bærekraftig Follo arrangerer et åpent møte om samordnet areal- og transportplan, torsdag 10. oktober, kl.19:00. Vi kommer til å få informasjon fra både Ellen Grepperud, leder for Plansekretariatet, og Solveig Schytz, leder for hovedutvalg for plan, næring og miljø i Akershus Fylkeskommune, og det blir god anledning til spørsmål og diskusjon. Se her for mer detaljer.

 
Tur til Tømmerås 15. september PDF Skriv ut E-post

tmmers kart

Søndag 15. september 2013 arrangeres tur til Tømmerås - det høyeste punktet i Ski kommune. Oppmøte på Krokhol parkeringsplass kl. 10. Varighet 4-5 timer. Ta med mat og godt skotøy.

Turen ledes av Sigmund Hågvar og temaet for turen blir nasjonalparkplanene i Østmarka, og mulighet for en todelt nasjonalpark.

 
Soppens dag PDF Skriv ut E-post

Sopp

Søndag 1. september markeres Soppens dag - en felles nordisk dag for soppaktiviteter. Bærekraftig Follo oppfordrer alle naturelskere til å delta på tur med Follo sopp og nyttevekstforening. Du får mulighet til å lære mer om sopp og få kontrollert hva du finner.

Møt opp på Statoil/Rimi på Ski. Vi kjører i egne biler kl. 10.30. Møt opp i god tid for å ordne samkjøring. Ingen påmelding.

Ta med kurv, små begre/papirposer til ukjent sopp, kniv og niste.

Her kan du lese mer om Follo sopp og nyttevekstforenings aktiviteter denne høsten.

 

 
Verneområder i Follo PDF Skriv ut E-post

Verneomrder forside
I Follokommunene er det omkring 40 områder som er vernet etter naturmangfoldloven. Det innebærer at naturverdierne skal ivaretas gjennom målrettet forvaltning, aktiv skjøtsel og informasjon. Nå har Bærekraftig Follo laget en brosjyre for å spre kunnskap om hvilke verneområder som finnes og hvilke regler som gjelder i verneområdene. Brosjyren er utarbeidet med økonomisk og faglig bistand fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Brosjyren kan lastes ned her.

 

 
En gratulasjon til Gaupesteinmarka naturreservat PDF Skriv ut E-post

furulg

 Torsdag 25. april

 Naturvernforbundet i Ski og Bærekraftig Follo inviterer til festforestilling i Rådhusteatret i Ski.

 Gaupesteinmarka naturreservat har blitt formelt vernet og vi inviterer til feiring!

 Gratis inngang.

Les mer …
 
Bli med på vandring i kulturlandskapet på Svartskog PDF Skriv ut E-post

Søndag 14.oktober klokken 12.00 fra Solheim. Bekkenstenveien 13.

I Svartskog Landskapsvernområde finnes Stor salamander_HEBnærmere 200 eiker som tilfredsstiller kravene til den prioriterte naturtypen ”hule eiker”. Sigmund Løvåsen vil informere om eikene, om gjenåpning av eikehager og beiter, fristilling av større eiker, om skjøtsel av kulturlandskapet og etablering av beiter.

Kjell Sandaas har foretatt kartlegging av amfibier og dammer flere ganger for Oppegård kommune, og lagd flere rapporter blant annet fra Svartskog. I flere av dammene finner vi stor salamander som er en trua art i Norge. Kjell Sandaas vil fortelle hvordan vi kan sikre levedyktige bestander av stor salamander der de er i dag. Vi vil besøke to dammer, den ene er en tidligere gjengrodd dam som er under restaurering, i den andre er det registrert stor salamander og her er det foretatt hogst og rydding for å åpne opp leveområdene.

Benytt denne søndagen til å bli bedre kjent med eikeskogen og amfibiene på Svartskog!

Ta gjerne med mat og drikke.

 
Miljøpris til Bærekraftig Follo PDF Skriv ut E-post

Miljopris 2012Ås Venstres miljøpris 2012 går til Bærekraftig Follo. Prisen ble presentert tirsdag 12. juni på Ås og følgende begrunnelse ble gitt:.

"Ås Venstre mener at Bæreraftig Follo gjennom sitt aktive arbeid med politisk påvirking i form av høringsuttalelser, formidlingsarbeid med utstillinger, aktiviteter og arrangementer gjør et viktig arbeid for naturvern i Follo.

Presset på natur- og friluftsområder i Follo vil bare øke i åra som kommer. Bærekraftig Follo sitt arbeid med å bidra til å sikre natur- og friluftsområder i en fase hvor de er under stor press er svært viktig.

Ås Venstre vil særlig løfte fram Bærekraftig Follos forslag til markaplan som vil sikre de siste sammenhengende natur- og friluftsområdene fra Mossemarka til Sørmarka og et sammenhengende sti- og løypenett for befolkningen i Follo".

 
En hyllest til Follomarka i Kolben 14. april PDF Skriv ut E-post

Gaupe Svartskog T MartinsenBærekraftig Follo, Naturvernforbundet i Oppegård og Norske Naturfotografer arrangerte en gratis festforestilling i Kolben på Kolbotn lørdag 14. april kl 17:30.

Det ble en spennende opplevelsesreise i lyd og bilder gjennom Follonaturen! Forestillingen ble presentert av Norske Naturfotografer ved Pål Hermansen: ”Ut og lek”, Torbjørn Martinsen: ”Follofauna”, Ove Bergersen: ”Sårbar artsmangfold i Follo” og Magnus Reneflot: ”Via vann” og ”Portrett av trær”, og med musikk og improvisasjon av Nils Einar Vinjor: Gitar, Paolo Vinnacia: Perkusjon, og Jørun Bøgeberg: Bass.

Forestillingen markerte åpningen av fotoutstillingen "Norsk natur - vill, vakker og sårbar" som sto ved Kolben på Kolbotn 14. – 28. april og ved Ås rådhus 30. april – 20. mai. Nå er utstillingen på plass i Drøbak.

Plakat festforestilling.

Plakat fotoutstilling.

 
Temaveileder: Landbruk PDF Skriv ut E-post

Temaveileder landbrukEn viktig oppgave i arealplanleggingen er å sikre jordressursene og verdifulle kulturlandskap. Vern om jordbruksarealene er en forutsetning for matproduksjon, utvikling og verdiskaping i landbruket.

Statens landbruksforvaltning (SLF) har laget en veileder som beskriver hvordan jordbruksarealene kan ivaretas ved arealplanlegging etter plan- og bygningsloven. Veilederen er praktisk rettet og viser hvilke muligheter plan- og bygningsloven gir for å ivareta landbrukshensyn i arealplanlegging, og inneholder også ulike eksempler på dette. 

 Veilederen er primært rettet mot kommunene og deres arbeid med kommuneplanlegging.

Temaveileder: Landbruk og planlegging etter plan- og bygningsloven.

 
Veileder til naturmangfoldloven

Veileder naturmangfoldlovenMiljøverndepartementet har laget en veileder til naturmangfoldloven kapittel II. Veilederen gir innsikt i hvordan hensynet til naturmangfold skal vektlegges, avveid mot andre samfunnsinteresser. I veilederen finner du et bredt utvalg av eksempler på saker som berører naturmangfold. Veilederen omhandler naturmangfoldloven kapittel II om alminnelige bestemmelser for bærekraftig bruk.

Veilederen kan lastes ned på miljøverndepartementets nettsider.

Det finnes også en veileder til naturmangfoldlovens forskrift om utvalgte naturtyper. Den kan lastes ned her.

 
Hva er norsk natur verdt?

For første gang i Norge skal den økonomiske verdien av naturen og dens tjenester utredes.

SkogEt offentlig utvalg skal beregne verdien av naturmangfoldet i Norge slik at vi blir bedre i stand til å se verdien av en velfungerende natur og de tjenestene naturen gir oss. Utvalget skal ledes av adm.dir i Norsk Industri Stein Lier-Hansen.

Les pressemelding fra Miljøverndepartementet 28.10.2011


 
Soppens dag 4. september 2011

SoppFollo sopp- og nyttevekstforening og Bærekraftig Follo inviterer til sopptur med soppkontroll.

Vi kjører ut fra Ski torg kl. 10.30. Turlederne  Bodil Pedersen og Grete Strømsøe vil veilede oss i alt fra hva som er god spiselig sopp til de mest giftige.

Ta med kurv, små begre eller papirposer til ukjent sopp, kniv og niste. Turen er gratis. Ingen påmelding.

Se også: www.follosopp.no

 
Topptur til Varden på Håøya 20. august 2011

VardenBærekraftig Follo ønsker å gjøre Follomarka mer kjent og attraktivt som turområde. En "topptur" til den høyeste toppen i hver av Follos sju kommuner er valgt for å vise hvor rik og frodig Follomarka er, med innmark og utmark. For hver av toppturene er det inkludert så mye lokal informasjon som mulig, f.eks. gamle historier, geologi, bakgrunn for navnevalg, osv., for å gjøre toppturen til en bredest mulig opplevelse.

Lørdag 20. august inviterer vi til guidet tur til den høyeste toppen i Frogn kommune, Varden på Håøya. Turen arrangeres i samarbeid med Frognmarkas Venner og turledere er Torstein Aamodt og Bjørn Egil Jensen. Turen starter med båt fra Drøbak kl 1100, fra Sjøtorget

Oversikt over alle toppturene

 
Besøk eventyrskogene i Follomarka

EventyrskogbrosjyreNaturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA) har på oppdrag av Bærekraftig Follo utarbeidet en brosjyre med beskrivelse av eventyrskoger i Follo. Det NOA kaller eventyrskog er skogområder som gir mange en spesiell naturopplevelse. Eventyrskogene har alt turgåeren kan ønske seg. Eventyrskogene er Marka på sitt beste.

Les mer …
 
Berømmer grunneiere i Ås

grunneiereI forbindelse med kommuneplanrulleringen i Ås var det et forslag om næringsutbygging på et 300 dekar stort område på vestsiden av nye Nygårdskrysset. Fire grunneiere i Nordby protesterte og krevde et sammenhengende grønt belte gjennom kommunen fra Nøstvedtmarka til UMB. Det var en tung kamp, men de vant. Dette står det respekt av, mener Bærekraftig Follo.

Les artikkelen i Østlandets Blad her

 
RocketTheme Joomla Templates